don_t_worry_be_happyOricât ar părea de ciudat, fericirea se practică. Este o stare, nu un gând şi ca orice stare, pentru a fi menţinută pe termen lung, este nevoie să fie creată şi apoi amplificată.

Bineînţeles, nu poţi o crea atâta timp cât încă eşti stăpânit de stări nefolositoare, însă pas cu pas, poţi întoarce sorţii în favoarea ta. Cum? Simplu…Făcând lucruri aparent mărunte, care cumulate au ca rezultantă fericirea.

 

    1. Dormi suficient

Ai încercat să nu dormi mult timp? Cu siguranţă da şi bănuiesc că ai constatat că nu funcţionezi la parametri maximi când o faci. Odihna nu doar că îi permite organismului să se refacă, dar mai ales subcontientului să aranjeze informaţia pe rafturi.

De aceea se și spune că „Noaptea este un sfetnic bun”.

 

    2. Alintă-te mai des

Da, exact aşa…Ori de câte ori ai ocazia, oferă-ţi recompense. Fă ceva bun şi pentru tine, nu doar pentru ceilalţi. Dacă ai realizat ceva, acordă-ţi un premiu, fă-ţi un compliment (de ce nu mai multe) sau o laudă.

Ţine minte că „vorba dulce, mult aduce” şi nu se aplică doar pentru exterior.

 

    3. Ascultă-ţi instinctul

De câte ori ţi-a părut rău că ţi-ai ascultat raţiunea când instinctul îţi spunea altceva? Cu toţii trecem prin aşa ceva. Ai încredere în vocea ta interioară, pentru că îţi vrea binele.

Instinctul nu este altceva decât înţelepciunea ce există în fiecare dintre noi şi dacă nu am fi atât de încăpăţânaţi, poate că ne-ar fi mult mai bine, nu-i aşa?

Când „nasul” îţi spune ceva, îţi recomand să îl asculţi.

 

    4. Fă lucruri mărunte care te bucură

Care sunt acestea…Savuratul cafelei dimineaţa? O plimbare în parc? Cititul unei cărţi în linişte?

Oricare ar fi acestea, fă-le mai des, cât de des poţi. Sentimentul de bucurie pe care ţi-l generează te încarcă suficient pentru a face faţă situaţiilor stresante.

Funcţionează pe principiul „pic cu pic se face lac” şi la un moment dat vei observa că îţi va fi mai uşor să te refaci.

 

     5. Învaţă să stai solitar

Ai observat că spun solitar, nu singuratic. Diferenţa este foarte mare. Solitudinea este o alegere pe care o faci când simţi că ai nevoie să te refaci, pentru că apoi să revii în lume. Singurătatea implică de obicei suferinţă şi dorinţa de a o evita.

Un proverb rusesc spune că este indicat ca „înainte de orice călătorie, săte aşezi un minut pe o piatră”. Înainte de a începe o zi nouă, fă-ţi obiceiul de stă cu tine câteva minute şi în timp, acesta va face minuni.

 

     6. Ai răbdare cu tine

Cum se face că ai răbdare cu ceilalţi şi cu tine nu? Ai observat că ai tendinţa să faci acest lucru? Cu toţii o avem. Fii mai blând cu tine şi răbdarea va veni de la sine.

Fii îngăduitor, nu delăsător. Acordă-ţi timp să asimilezi şi să înveţi lucruri noi, plecând de la ideea că pentru a înmagazina o informaţie este nevoie de repetiţie.

Ori de câte ori ai tendinţa să grăbeşti lucrurile adu-ţi aminte că doar  „cu răbdarea , treci marea.”

 

    7. Iartă-ţi greşelile

La fel ca şi în cazul răbdării, avem tendinţa să iertăm greşelile altora, nu şi pe ale noastre.

Dar, oare este iertare ceea ce facem? Nu prea, pentru că dacă ai inima plină de frustrare, de ură sau  mintea plină de reproşuri, cum poţi ierta pe cineva?

Pentru a ierta pe cineva, este necesar să înveţi să te ierţi întâi pe tine. Întâi „bârna din ochiul tău şi apoi paiul din ochiul celuilalt” şi restul vine de la sine.

 

    8. Schimbă povestea pe care ţi-o spui

Dacă te-ai săturat să repeţi acelaşi scenariu, poate că este cazul să scrii unul nou. Scapă de lamentări, de văicăreli şi de tot ce îţi poate consumă energia. Scrie un scenariu în care eşti plin de entuziasm, faci lucruri care te bucură, te întâlneşti cu oameni care îţi plac şi aşa mai departe.

Ceea ce gândeşti şi spui preponderent devine realitate şi de aceea, este necesar să înveţi să fii atent. Se întâmplă cum spunea Buddha…”în fiecare clipă, creăm lumea cu gândurile noastre”.

Care este noua ta poveste?

 

P.S.

Există riscul să te ataşezi de ideea de „fericire”, de aceea îţi recomand să uiţi de ea. Fericirea vine în timp ce faci ceva, nu când o aştepţi să apară.

Spune-le si prietenilor:
0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

PaulAvram.ro ©2018 - Toate drepturile rezervate.

Mentenata Web: WPhosting.ro

sau

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?