med

Foarte multi oameni au inceput sa caute meditatia.

Sufletul sau entitatea divina care salasluieste in interior ii impinge de la spate sa caute sa se reintoarca la ei. Metodele prin care o face sunt multe, dar toate au la baza un singur scop: sa te trezeasca la viata.

Cand ignori micile imbolduri pe care ti le da, acestea se cumuleaza si se transforma intr-un bulgare care se rostogoleste vertiginos, numit criza existentiala. Evenimentele si situatiile pe care aveai impresia ca le controlezi iti scapa din mana si simti ca pierzi teren.

Frica ia locul sentimentului de siguranta aparenta si incepi sa faci gesturi sau actiuni care sa te readuca in control. Din pacate, odata declansata caderea, este imposibil sa o opresti. Este ca si cum ai incerca sa controlezi o tornada.

In aceste momente de criza interna, cativa dintre cei loviti de tornada incep sa deschida ochii si sa caute raspunsuri. Primul lucru care le vine in minte este legat de liniste:

–  „Vreau liniste, vreau ca totul sa dispara pentru ca nu mai fac fata.”

Sub imboldul acestei cerinte au de ales intre doua variante:  sa lupte pentru a  recapata controlul sau sa se lase in voia sortii, adica intervine vechiul sablon „lupta sau fugi”.

In primul caz, rezultanta este stresul urias care se acumuleaza, in a doua, indiferenta si nepasarea.

Si mai putini incep sa priveasca in directia corecta, indreptandu-se catre meditatie sau activitati care sa le aduca linistea. La inceput cauta informatie de natura logica, pentru ca mintea va cauta sa inteleaga ce se petrece.

In aceasta situatie exista riscul sa cada in patima cititului si a acumularii de informatie, pentru ca din pacate, cu cat citesti mai mult, cu atat confuzia se aprofundeaza.

Apoi, dupa ce realizeaza ca nu cartile sunt solutia, incep sa caute cursuri care au legatura cu meditatia. Din nefericire, multe dintre acestea nu au legatura cu meditatia ci cu tehnica, asupra careia se insista exagerat. Astfel, ritualurile devin importante si mintea se agata de ele, sugerandu-ti ca linistea poate fi gasita doar in acele momente.

Bineinteles ca este doar o pacaleala.

Poti vedea cum functioneaza fenomenul urmarindu-i pe cei ce merg la biserica, care pe parcursul slujbei sunt smeriti, iar cand ies de la slujba isi reiau vechile obiceiuri.

In zen se spune ca „iluminarea poate fi gasita si intr-o picatura de urina”, ceea ce arata ca linistea este pretutindeni si in orice moment. Aceasta inseamna ca ceea ce conteaza este deschiderea ta, nu spatiul in care te afli sau ritualul pe care il urmezi.

Un alt aspect este legat de cautare in sine, alt truc al mintii, care iti spune ca linistea este ceva ce se afla la capatul unui drum, ca si cum ar fi un obiectiv pe care trebuie sa il atingi. Linistea nu este la capatul cautarii ci este cautarea in sine, sau cum se mai spune, stai cu ochii pe calatorie nu pe destinatie.

Linistea este o stare, nu un obiectiv pe care sa il atingi. Este ceea ce simti acum in timp ce faci lucrurile si atunci cand  le faci in aceasta stare, te afli in meditatie. Cand nu te transporti nici in trecut si nici in viitor, este liniste.

Ma opresc aici, cu promisiunea ca intr-un articol viitor voi scrie despre ce anume ai de facut concret pentru a gasi aceasta stare.

 

Spune-le si prietenilor:
0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

PaulAvram.ro ©2019 - Toate drepturile rezervate.

Mentenata Web: WPhosting.ro

sau

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?