forgive-yourself-3

Te iert!

Simplu, clar, eliberator. Este unul dintre cele mai bune leacuri pentru suflet.

Senzatia pe care o ai dupa ce ai rostit aceste cuvinte este aceea de despovarare.

Este similara cu cea pe care o ai cand corpul iti este obosit dupa un efort intens. Simti oboseala, dar esti multumit, relaxat si linistit. Ai descarcat povara si te simti eliberat.

Din pacate, pentru cei mai multi dintre noi aceste cuvinte sunt doar cuvinte, rostite doar de dragul de a le rosti.

Spuse din minte nu au nici cea mai mica valoare ba din contra, au efect advers. Daca le rostesti si interiorul tau mai exista chiar si cea mai mica urma de ranchiuna, suparare sau indoiala, te alegi cu suferinta.

De ce? Pentru ca apare sentimentul de separare. Practic ceea ce spui nu are nici o relevanta daca vorbele nu sunt rostite cu toata fiinta. A vorbi autentic inseamna sa simti ceea ce spui si cand o faci, esti intreg. Esti unul, nu doi. Nu exista o gura care sa spuna ceva si o minte care sa gandeasca altceva.

Astazi vorbeam cu o prietena care imi spunea ca simte intuitiv diferenta dintre ceea ce ii iese pe gura omului si ceea ce vrea sa spuna de fapt. Isi punea intrebarea daca nu cumva simte gresit.

Nu, nu simte gresit. Instinctul ne ajuta sa identificam astfel de situatii cu usurinta si trebuie sa invatam sa ii acordam atentie.

Si ar fi bine ca acest minunat instrument, atentia, sa fie indreptat asupra noastra inainte de orice.

Poti ierta pe cineva fara sa te fi iertat pe tine intai? Nu, sub nici o forma. Un suflet incarcat de vina nu poate ierta nici o greseala. Un suflet incarcat este impur si ca atare, orice actiune exterioara va fi asemenea.

Este valabila si reciproca: nimeni nu te poate ierta daca tu nu o faci. Iertarea venita din exterior este necesar sa fie dublata de cea din interior, altfel procesul ramane incomplet.

Doar mintea poate ierta in orice conditii si atunci o face din doua motive: pentru a face un compromis sau pentru a hrani orgoliul. In primul caz, iertarea are legatura cu un beneficiu, in al doilea cu satisfactia de a te simti superior.

Da, sa te ierti pe tine este o sarcina dificila, pentru ca este greu sa depasesti conditionarile care spun ca esti un pacatos nevrednic. Sentimentul de vina care ne-a fost inoculat de mici este foarte greu de eliminat din sistem. Greu, dar nu imposibil.

Primul pas este sa intelegi ca laptele varsat nu se mai intoarce in sticla si ca orice regret este inutil. Timpul este ireversibil si sa regreti ceva ce ai facut acum ceva vreme in urma este doar consum de energie. Multi oameni isi folosesc prezentul pentru a repara ceva ce nu mai poate fi reparat, in speranta ca le va fi mai bine in viitor.

Daca persoana sau persoanele fata de care te simti inca dator nu mai sunt in viata, iarta-te si lasa-le sa plece. Daca sunt inca in viata, fa-ti curaj si cere-le iertare, bineinteles dupa ce te-ai iertat. O faci pentru tine, nu pentru ele.

Al doilea pas este sa pretuiesti momentul prezent si daca faci o greseala, iarta-te imediat si cere iertare la fel de repede. Doar asa elimini reziduurile emotionale care pot genera ulterior suferinta.

 

Ce iti ramane de facut este sa pui in practica in fiecare zi. Iarta-te si restul se rezolva de la sine.

 

 

 

Spune-le si prietenilor:
0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

PaulAvram.ro ©2019 - Toate drepturile rezervate.

Mentenata Web: WPhosting.ro

sau

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?