3D_cover_v1_extra-large - Copy

Anul trecut am scris o carte.

Ei, şi? Mare lucru. Toată lumea scrie cărţi astăzi.

Da, ştiu…libertatea de exprimare este un lucru nemaipomenit şi mă bucur că trăim vremuri în care există astfel de posibilităţi. Din punctul meu de vedere, ar trebui ca fiecare om să scrie cel puţin o carte pe parcursul vieţii sale. Fiecare dintre noi are propria poveste care ar putea fi pusă pe hârtie.

De-a lungul timpului am întâlnit oameni cu poveşti de viaţă extraordinare, care ar putea fi un îndemn pentru ceilalţi. Poveşti pline de învăţături, care ar putea ajuta mii de oameni să îşi schimbe perspectiva asupra vieţii, dar care nu vor vedea niciodată lumina tiparului pentru că nu au fost încă scrise.

De ce nu?

Pentru că majoritatea oameniilor au senzaţia că trebuie să fii înzestrat cu un anume talent pentru a scrie o carte şi că acest talent îţi este sau nu  dat la naştere. Din fericire, nu este aşa. Este adevărat că unii oameni sunt mai talentaţi decât alţii în a împleti cuvinte şi a le așterne pe hârtie, dar acest lucru nu ar trebui să te oprească să îţi scrii propria carte. Te asigur că nu trebuie sa fii un geniu pentru a face acest lucru.

Eu cred că cei mai mulţi nu scriu pentru că nu cred că au o poveste sau pentru că au convingerea că ceea ce ştiu este irelevant sau lipsit de utilitate. Practic este vorba despre ceea ce cred despre ei înşişi şi despre valoarea pe care şi-o acordă.

O întrebare care demonstrează acest lucru este „dar dacă nu o va citi nimeni”?

De ce îţi faci griji în această privinţă?

În primul rând, scrie cartea întâi pentru tine şi apoi pentru audienţă. Scrie pentru a intra în contact cu tine, nu pentru a impresiona pe cineva. Dacă faci acest lucru, cu siguranţă va ieşi un material bun, pentru că atunci când reuşeşti să te impresionezi pe tine însuţi, vei reuşi să îl atingi şi pe cel care o va citi.

În al doilea rând, cine a spus că va trebui să fie un bestseller? Dacă nu ştiai, milioane de cărţi ies zilnic pe piaţă şi maxim 2% dintre ele ajung în topul vânzărilor sau măcar să fie pe aproape. Pentru a face cunoscută o carte, este nevoie de mai mult decât de un conţinut bun.

Munca unui editor nu este deloc ușoară, te asigur. Prin mâinile sale trec sute de manuscrise în fiecare an, iar el trebuie să discearnă și să decidă ce merge și ce nu. Până la urmă are o afacere și nu o asociație de caritate.

Ca în cazul oricărui produs, dacă nu ai pârghiile necesare, este destul de dificil să te faci văzut.

Revenind la ideea de a scrie o carte…scrie pentru tine şi pentru bucuria de a-ţi vedea propriul „copil” ieşind de sub tipar. Scrie nu pentru a avea succes, ci pentru a scoate din magazie stări şi gânduri pe care doar tu le ştii. Scrie nu pentru a-i impresiona pe alţii, ci pentru a-ţi readuce aminte de tine şi de poveştile şi experienţele pe care le-ai trăit şi de pe care merită şters praful.

Te asigur că este o experienţă unică, indiferent dacă va avea sau nu succes.

Acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu cartea despre care îţi spuneam mai devreme. Povestea a început cu nevoia de a pune pe hârtie ceea ce am experimentat în ultimii 15 ani şi am definit în ultimii patru.

Am fost întodeauna pasionat de mecanismele interne după care funcţionează sufletul, încercând să înţeleg care sunt pârghiile care ne determină să luăm anumite decizii. Pas cu pas am descoperit că sufletul se ghidează după legi simple şi clare, şi dacă avem senzaţia că suntem rupţi de noi înşine, este pentru că nu acţionăm în conformitate cu ele.

Ne îndepărtăm de noi şi cum este şi firesc, atunci când nu eşti „acasă”, apare suferinţa. Poate părea straniu, dar chiar şi când vorbim despre suflet, există reguli. Totul în Univers funcţionează după reguli bine definite, iar noi nu facem excepţie.

Este vorba despre un soi de matematică sufletească, în care formulele sunt scrise şi rescrise clipă de clipă, în funcţie de deciziile pe care le luăm.

În fiecare moment avem de ales între instinct şi logică şi ori de câte ori punem prea multă logică în aceste decizii, ne dă cu virgulă. Astăzi, cu ajutorul fizicii cuantice, apar din ce în ce mai multe dovezi ştiinţifice care arată că ceea ce spuneau şi spun Maeştrii este real: suntem în contact cu Universul la nivel de trăire şi nu logic. De aceea este nevoie să învăţăm să ne ascultăm intuiţia şi să acţionăm în conformitate cu ea.

În cazul meu, de-a lungul timpului multe mi-au dat cu virgulă. Sub impulsul ego-ului am făcut foarte multe greşeli care au lăsat urme adânci, afectându-mă întâi pe mine şi apoi pe cei din jurul meu. Cu cât încercam mai mult, cu atât durerea era mai mare, până când într-o bună zi, am decis că a sosit momentul să pun stop şi să încetez să mă mai rănesc singur.

După ce stătusem în depresie mai bine de doi ani, lucrurile au început să se clarifice. Încet-încet, am ieşit din starea de inerţie şi confuzie în care mă aflam şi mai ales, am depăşit depresia care mă acaparase.

Primul pas a fost acela de a accepta lucrurile aşa cum sunt, iar de acolo totul a început să capete sens şi în urma acestui proces, s-a născut cartea despre care vorbeam. Am scris-o foarte repede, în cca. două săptămâni.

Cuvintele se aşterneau singure pe hârtie, de parcă aşteptau acel moment de multă vreme. În tot acel timp am stat închis în casă, fiind sechestrat de propriile-mi idei, care mă îndemnau să continui să scriu. Eram cuprins de un soi de febră a cuvintelor care mă foloseau pentru a se aşeza pe hârtie.

Produsul final este un sistem care urmat te poate ajuta să îţi reconsideri bazele şi să reconstruieşti scara de valori la care te raportezi. Este pe cât de simplu, pe atât de complex.

Deloc complicat, ci doar complex, pentru că cere răbdare şi atenţie. Mai ales răbdare, care atunci când vine vorba despre explorarea propriei fiinţe, este într-adevăr o virtute.

În prima fază am publicat-o în ediţie limitată doar pentru a o vedea tipărită, condiţionând distribuţia ei, pentru ca la un an de zile distanţă, să revin asupra deciziei. La îndemnul unui prieten, am luat legătura cu o editură foarte bine cunoscută la noi, care a fost de acord să o publice şi să o distribuie la scară largă. Îi mulțumesc pe aceasta cale lui Florin Zamfir, proprietarul Editurii Mix, un adevărat profesionist, datorită căruia toate aceste lucruri sunt astăzi posibile.

După ce a trecut prin etapele specifice, cartea va vedea lumina zilei într-un alt format şi cu un alt titlu şi va fi lansată public la 21 noiembrie, orele 11.00, la standul Editurii Mix, în cadrul Târgului de carte Gaudeamus, care va avea loc la Romexpo în Bucureşti.

Aşadar, te invit în mod oficial la acest eveniment, la care m-aş simţi foarte onorat să te am ca invitat. M-ar bucura nespus să ne vedem sau să ne revedem, după caz, şi să împărtăşesc cu tine această experienţă.

Spune-le si prietenilor:
0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

PaulAvram.ro ©2019 - Toate drepturile rezervate.

Mentenata Web: WPhosting.ro

sau

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?