Woman reading books in an open field

Adevarata putere a informatiei este dezvaluita atunci cand o pui practica.

Cat timp este mentinuta in stare de teorie, valoarea ei tinde spre zero. Este minunat sa o stii, sa o vehiculezi si sa o transmiti asa cum ai citit-o. Poti chiar impresiona cu toate cele cate ai acumulat citind zeci si chiar sute de carti din care ai adunat cate ceva precum o albinuta.

Insa este cu mult MAI constructiv ca aceasta informatie sa fie dublata de rezulatele pe care le obtii punand-o in practica. Cand obtii rezultate, acestea vorbesc de la sine si impresioneaza fara ca tu sa mai faci vreun efort.

Este adevarat ca dureaza pana sa vezi rezultatele si aceasta este partea frustranta a practicii. Dar cum poti transforma informatia in ceva cu adevarat util pentru tine (de ce nu si pentru ceilalti), daca nu iti acorzi timp si rabdare pentru a o testa?

Candva, credeam ca informatia este suficienta. Eram posedat de ea si faceam uz excesiv in orice situatie. O impartaseam oricui avea urechi sa auda si imi crestea inima cand cineva imi spunea ca sunt inteligent. Mai tarziu, am inteles ca este o mare diferenta intre a poseda informatia si a fi posedat de catre ea. Cand am inteles acest lucru, totul s-a transformat.

Mi-a luat cativa ani sa scap de dictatura „inteligentei” acumulate si incet-incet, am inceput sa structurez ceea ce se depozitase prin ungherele mintii. Am gasit multe, foarte multe gunoaie pe care cum era si normal, le-am eliminat si in urma acestui exercitiu am inteles ca exista un proces natural prin care trece informatia pana sa ajunga valoroasa.

Iata cam cum se prezinta el:

       1. Asimilarea sau acumularea

Este perioada in care absorbi precum un burete uscat orice informatie. Esti precum un copil impresurat de jucarii, care de care mai frumoasa. Nu stii cu care sa incepi si le iei pe toate asa cum vin. Acest lucru li se intampla de obicei celor care ies din carapace si descopera ca au potentialul sa creasca. Raportat la curentul dezvoltarii personale, aceasta este faza in care citesti foarte mult, participi la tot felul de evenimente si asculti sau vizionezi orice iti pica in mana. Este etapa in care logica joaca cel mai important rol, pentru ca acesta este nivelul la care asimilezi informatia.

 

       2.Practica sau experimentarea

Acesta ar fi pasul firesc de facut dupa ce ai asimilat informatia. Din pacate, foarte multi il sar si apoi se aleg cu dureri de cap. Prea multa informatie fara structura dauneaza. In aceasta faza, aplici ce stii teoretic si adaptezi la nevoile tale pe masura ce inaintezi. Practicand descoperi noi fatete ale celor stiute si observi ca multe dintre ele nu ti se potrivesc.

 

       3. Sinteza sau extractia

Aceasta este partea cea mai interesanta din punctul meu de vedere, pentru ca aici personalizezi informatia. Cuvintele sunt acelasi de mii de ani si sunt transmise din generatie in generatie aparent sub aceeasi forma. Diferenta o face parfumul personal pe care il atasezi fiecarui cuvant pe care il rostesti, iar acest lucru nu poate fi posibil daca nu treci prin prisma personala ceea ce ai asimilat.

 

       4. Transmisia sau impartasirea

Abia dupa ce ai sintetizat si personalizat informatia, o poti transmite mai departe. Din acest moment, esti precum pomul care face fructe. Orice spui are un parfum aparte si se simte. Odata ce ai transformat-o, informatia nu te mai poseda ci devii posesorul ei. Din logica s-a transformat in existential si valoarea ei creste nemasurat. Stii cand sa vorbesti si ce sa vorbesti. Dispare dorinta de a mai impresiona si transmiti pentru a ajuta.

 

Dupa cum spuneam, tendinta de a impartasi informatia imediat ce ai asimilat-o este foarte mare. Informatia iti da senzatia de putere intr-adevar, dar nu este putere pana cand nu o transformi . Cat timp ramane doar logica, este gunoi.

Te poti lauda cu ea si atat. Daca vrei sa ajuti cu adevarat, trecea-o prin tine si imbib-o cu parfumul tau. Abia din acel moment devine valoroasa , atat pentru tine cat si pentru cei carora le-o impartasesti.

 

 

 

 

 

Spune-le si prietenilor:
0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

PaulAvram.ro ©2019 - Toate drepturile rezervate.

Mentenata Web: WPhosting.ro

sau

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?