food

Mancarea proaspatata castiga incontestabil si fara drept de apel orice tentativa de comparatie. Nimic nu se poate compara cu ceva abia gatit, al carui miros iti incanta narile si iti trezeste pofte, dorinte si amintiri.

Ce sa mai spun de gust? Suntem sclavii gustului, nu-i asa? Daca nu ne place, nu mancam.

Mai ales daca este vorba despre mancare invechita. Nu numai ca are un gust oribil, dar odata ingurgitata provoaca rau. Cum este si normal in astfel de cazuri,  refuzam sa o mancam si o aruncam la cos.

Ce ar fi daca am trata si relatiile in acelasi mod? O relatie frumoasa este precum mancarea proaspata. Este vie, are parfum, iti incanta simturile si mai ales, iti aduce satisfactie.

Am intalnit foarte multi oameni foarte pretentiosi la mancare, in schimb extrem de permisivi cand venea vorba de relatiile lor. Admit ca si eu am fost unul dintre ei, pana cand am inceput sa inteleg cat de nocive sunt. Acceptam multe mizerii si compromisuri. Lasam de la mine cand nu era cazul, ziceam „da” doar pentru a face pe plac cuiva sau lasam lucrurile la voia intamplarii sperand ca va fi bine.

Adevarul este ca indiferent de tipul de relatie, cand se declanseaza procesul de alterare, nu mai poate fi oprit. Este exact ca in cazul mancarii. Oricate condimente ai adauga in incercarea de a stopa acest proces, nu mai poti face nimic. Poti incerca, dar efortul este in zadar.

Bine, vei spune, dar nu este adevarat…exista si exceptii. Asa este. Orice regula are si exceptii. Exceptia de la aceasta regula se aplica in cazul in care vorbim despre o relatie bazata pe o prietenie profunda si in cazul in care lucrurile se spun verde in fata. Insa, cate relatii functioneaza asa?

Majoritatea functioneaza pe baza de compromisuri. Da, pot fi si compromisuri asa zis pozitive, insa tot compromisuri sunt. Mai devreme sau mai tarziu, isi arata adevarata fata si va fi foarte greu sa explici de ce ai procedat intr-un anumit mod la un anumit moment. Vei fi inteles gresit, chiar daca intentiile initiale au fost bune.

Care ar fi motivele pentru care ai incerca sa reincalzesti ciorba? Tu le stii. Frica de a nu o lua de la zero, de a ramane singur, de a pierde ceva…motivele sunt multe. A te complace intr-o astfel de situatie te costa foarte mult. Incercand sa o mentii pe linia de plutire, consumi ingredientele cele mai costisitoare posibil pe care le ai la dispozitie; timp si energie.

Partea proasta este ca la final, cu toate stradaniile tale, tot te alegi cu toxinfectie, de data asta sufleteasca, care dupa parerea mea, este mai dureroasa decat una alimentara.

De aceea, asa cum iti verifici frigiderul si stocurile de mancare din cand in cand pentru a arunca ce a inceput sa se strice sau s-a stricat deja, asa ar trebui sa procedezi si cu relatiile.

Pentru a face selectie, poti pune trei intrebari simple si in functie de raspunsuri, decizi ce vei face:

1. Imi aduce valoare?

2. Ma simt bine ?

3. Pot construi?

Ce nu merge, trebuie aruncat la cos. Acest lucru se poate face in doua moduri; pui cartile pe fata sau pur si simplu iti iei jucariile si pleci. Daca se mai poate repara ceva, bine, daca  nu, tot bine. Cel putin stii pe ce picior stai si ce ai de facut.

Jim Rohn, unul dintre cei mai prolifici mentori ai vremurilor noastre, spunea intr-un mod foarte simplu: „Esti suma celor 5 oameni apropiati care te inconjoara” si are dreptate. Suntem suma mediului in care acceptam sa traim.

Daca vrei sa ridici stacheta, incepe prin a nu mai accepta relatii care nu iti aduc valoare, eliminand orice compromis pe acest plan. Cand vei incepe sa simti gustul mancarii proaspete, te asigur ca nu vei mai duce dorul ciorbei reincalzite.

Spune-le si prietenilor:
0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

PaulAvram.ro ©2019 - Toate drepturile rezervate.

Mentenata Web: WPhosting.ro

sau

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?