bani

Provin dintr-o familie în care banii au fost întotdeauna o mare problemă. Niciodată nu erau suficienţi şi din acest motiv, când se vorbea despre ei, tensiunea plutea în aer.

Când erau se duceau foarte repede pe lucrurile necesare supravieţuirii şi cu toate că părinţii făceau eforturi în această direcţie, mai tot timpul ne aflam pe linia de plutire.

Aaa, de unde şi până unde vorbesc despre bani? Cred că îţi aduci aminte că săptămâna trecută am fost invitat să particip ca vorbitor la Open Connect Summit. Cu această ocazie, unul dintre prietenii mei, Daniel Tănase, care se ocupă de educaţie în domeniul gestiunii finanţelor personale, mi-a pus câteva întrebări despre obiceiurile mele financiare, lucru care m-a făcut ulterior să mă gândesc la aceste aspecte.

Chiar în ultimii ani am experimentat câteva lucruri interesante. M-am pus voit în situaţii în care să mă văd „pus la colţ”, pentru a obliga „balaurii” să iasă la suprafaţă. Practic, am creat contextele în care aceştia deveneau vizibili.

De exemplu, pentru o perioadă de timp am ales să trăiesc la limită din punct de vedere financiar, pentru a observa cum mă simt când nu am bani. Este foarte interesant de urmărit cum ţi se schimbă comportamentul atunci când după ce nu ai avut, îţi vine o sumă de bani. Sau când banii sunt pe terminate şi nu prevezi vreo intrare viitoare. Sau când îţi vin facturile la sfârşit de lună şi toţi banii pe care îi ai sunt deja direcţionaţi către plata chiriei. Sau când ai de ales între a rămâne flămând şi plata facturii de internet, fără de care nu poţi să îţi câştigi pâinea. Sau te împrumuţi fără să ştii când vei da banii înapoi, apelând la încrederea prietenilor sau cunoscuţilor de la care îi soliciţi. Şi tot aşa.

În urma acestor experimente, am descoperit că bineînţeles, nu banii erau problema, ci eu. De fapt, nu era nici o noutate, sau mai bine zis, noutatea constă în faptul că trecusem de la teorie la practică. Citisem cam toată literatură de la noi dedicată acestui domeniu şi multe alte zeci de materiale audio şi video şi tot ce acumulasem era doar la nivel logic.

Când mi-a „căzut fisa”, mi-am spus că e timpul să termin cu joaca şi că a sosit vremea să experiementez pe viu. Şi aşa cum ţi-am spus mai sus, le-am testat până când am înţeles câteva lucruri.

 

     1. Oricât de mulţi bani aş avea în buzunar, tot eu rămân.

Fluctuaţiile percepţiei în ceea ce priveşte propria persoană sunt doar un joc al minţii care îţi spune ce eşti sau cine eşti în funcţie de condiţionările care ţi-au fost implementate pe perioada educaţiei în familie.

Educaţia de natură financiară se deprinde în familie, pentru că în şcoală, (nu-i așa?), învăţăm despre straturile de roca din Munţii Bucegi sau despre teorema ipotenuzei, dealtfel lucruri foarte folositoare când te contrazici într-o polemică aprinsă cu prietenii la o bere.

Ai bani eşti cineva, nu ai, eşti nimeni, nu?

În această privinţa îţi propun să faci un exerciţiu: ia două bancnote, una de un ron şi alta de o sută şi observă-te atent în timp ce le priveşti.

Ce simţi faţă de fiecare dintre ele?

 

     2. Dacă nu te organizezi financiar, oricât de mulţi bani ai avea, tot falit rămâi.

Cum spunea Harv Eker în cartea sa „Secretele minţii de milionar”, nu contează câţi bani ai, ci cu câţi rămâi. Este foarte important să ştii câţi bani ai, să notezi orice cheltuială şi chiar dacă nu sunt încă mulţi, gestiunea lor este mai importantă decât suma pe care o deţii.

Ai un carneţel sau o agendă în care la sfârşitul zilei să îţi notezi toate intrările şi ieşirile financiare? Dacă nu ai, este timpul să îţi faci unul.

 

     3. Banii vin la tine dacă îi iubeşti şi le dai voie să plece cu acealași sentiment

Banii vin şi pleacă şi aşa cum te bucuri când îi primeşti, tot aşa trebuie să te bucuri şi când îi dai. Când am învăţat să îmi plătesc facturile şi datoriile cu bucurie, banii au început să vină spre mine.

Aşa am învăţat să donez, să dau bani pentru susţinerea antreprenoriatului în lume. Fac acest lucru prin intermediul unei platforme care acordă împrumuturi returnabile antreprenorilor aflaţi la început de drum. Este un sentiment grozav să ştii că banii tăi ajută alţi oameni, chiar şi la nivel mic.

Ce simţi când îţi plăteşti facturile? Dar când primeşti bani?

 

     4. Pentru bani este nevoie să munceşti, dar nu este nevoie să transformi acest efort într-un calvar.

Această abordare este legată de ceea ce am învăţat şi anume că „banii se câştigă greu”, consecinţele ei fiind stresul pe toate planurile. Munca este grea pentru că o priveşti aşa şi bineînţeles şi rezultatul ei, bani, sunt priviţi că atare.

Personal am ales să caut să mă simt bine în raport cu activităţile pe care le fac şi să mă bucur de banii pe care îi obţin din ele.

Este munca pentru tine un chin? Poate că ar fi cazul să îţi schimbi atitudinea faţă de ea. Întreabă-te cum ar fi dacă nu ai avea slujba la care mergi sau dacă sursa care îţi aduce un venit, fie el cât de mic, ar dispărea.

 

     5. Banii nu aduc fericirea

Ce am constatat eu este că banii nu aduc fericirea, dar o întreţin al naibii de bine. Adică, tu eşti într-adevăr responsabil pentru fericirea ta indiferent de condiţii, dar parcă este mult mai uşor să fii fericit când ai cu ce să îţi faci mofturile.

În cazul în care ai ajuns la nivelul la care să te simţi bine cu tine că ai sau că nu ai, este minunat. Dacă nu, fă în aşa fel încât să aduci bani în viaţa ta. Există multiple metode – care evident solicită din partea ta implicare, timp şi efort – prin care să îi poţi obţine.

Te simţi mai bine când ai sau când nu ai?

 

     6. Nemulţumitului i se ia darul!

Cum te comporţi când dai o mână de ajutor cuiva şi acel cineva nu se sinchiseşte nici măcar să îţi mulţumească? Nu prea bine, nu-i aşa? Banii au acelaşi comportament. Pentru a-i determina să vină mai des în vizită la tine, este nevoie să înveţi să le mulţumeşti pentru prezenţa lor în viaţa ta.

În perioada în care eram nemulţumit de starea mea, pe zi ce trecea totul devenea mai dificil. Am decis că este cazul să schimb strategia şi a funcţionat. Chiar dacă la început a fost un pic mai greu, pe măsură ce înaintam, sentimentul de mulţumire a crescut şi problemele au devenit din ce în ce mai nesemnificative. Astăzi pot spune că m-am aşezat pe direcţia potrivită şi că lucrurile încep să devină din ce în ce mai bune.

 

Strategiile sunt multe, dar mă opresc aici. Ce pot să îţi spun pe acest final de articol este că raportul cu banii este unul de natură emoţională şi dacă acest aspect nu este rezolvat, este destul de dificil să îi faci să rămână în viaţa ta.

Îţi recomand să citeşti două cărţi, dacă nu ai făcut-o până acum. Prima este „Ştiinţa de a deveni bogat” a lui Wattles D. Wattles care apropos, pentru mine este „biblia” menită să te ajute să dezvolţi setarea mentală a omului prosper. A doua, „Secretele minţii de milionar” a lui T. Harv Eker, o carte pragmatică, care îţi oferă instrumente eficiente pe care le poţi pune în practică imediat.

Îţi urez La mulţi bani în viaţa ta. Ne auzim curând.

 

PS -În cazul în care dorești să aprofundezi ce înseamnă finanţele personale, îţi recomand să arunci o privire pe site-ul lui Daniel, www.danieltanase.com, unde vei găsi multe informaţii utile legate de acest subiect.

Spune-le si prietenilor:
1 Comentariu
  1. Andrei 1 an în urmă

    Foarte bune recomandarile tale privind cartile! Mai asteptam si altele!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

PaulAvram.ro ©2019 - Toate drepturile rezervate.

Mentenata Web: WPhosting.ro

sau

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?