Start on January 1

Sunt sigur că ţi-ai făcut planuri măreţe pentru 2016 şi că deja îţi spui că vei face asta, şi asta, şi asta…Nu-i aşa?

Vrei atâtea schimbări şi îţi doreşti ca totul să fie din ce în ce mai bine…o slujbă mai bine plătită, o relaţie mai bună, o afacere înfloritoare sau…ooo, preferata mea…”voi merge la sală imediat după sărbători”.

Dacă ţi-ai promis că va fi un an special pentru tine, dă-mi voie ca astăzi să iau locul avocatului diavolului şi să îţi spun că nu se va schimba nimic. Va fi la fel ca şi în anii anteriori, în care ai luat decizii similare şi nu s-a întâmplat nimic, ba chiar mai mult, te-ai ales cu frustrări pentru că nu ai dus la îndeplinire ceea ce ţi-ai propus.

Sau şi mai bine, nu ţi-ai propus nimic şi totul  merge în virtutea inerţiei. În acest caz, cel puţin vei fi eliminat din start frustrările, pentru simplul motiv că nu ai aşteptări.

Am experimentat de prea multe ori acest lucru şi îl văd la majoritatea oamenilor din jurul meu. Se întâmplă la fel de fiecare dată. Rezoluţii măreţe care se transformă în fum la nici o lună după trecerea în noul an.

După cum ţi-am spus, cea cu sala este preferata mea. Sălile de sport sunt pline în primele 3-4 săptămâni după sărbători, după care, încet-încet, se golesc şi rămân tot clienţii vechi.

Lunile ianuarie şi februarie sunt de referință când vine vorba de antrenament la sală. La orice oră din zi este aglomerat, plin de novici care vor să schimbe într-o lună ce nu au schimbat într-o viaţă. Echipament nou, suplimente, tras de aparate fără criteriu şi ce să mai spun de zgomot…Caută scurtături, iau prafuri minune după ureche, fac exces de zel şi asta pentru maxim două luni, după care dispar ca şi cum nu ar fi fost. În sfârşit, se face linişte…Atunci pot lucra şi cei care şi-au propus să obţină rezultate, care au un plan şi care îşi dozează efortul pentru a duce la bun sfârşit ce au început.

Şi aceasta se aplică şi altor aspecte din viaţă: bani, relaţie, slujbă, afacere, alimentaţie etc. Începe totul cu o dorinţa arzătoare, care din păcate se consumă la fel de repede precum o căpiță de fân în care ai aruncat un băț de chibrit aprins. Este mare, voluminoasă, impresionantă, însă nu are consistență şi arde imediat.

De ce se întâmplă acest lucru? De ce mor atât de multe visuri şi dorinţe într-un timp atât de scurt? Pentru că nu este suficient să ai o dorinţă, ea trebuie susţinută de o viziune şi un plan de acţiune, iar acestea trebuie dublate de perseverenţă, răbdare şi implicare. Majoritatea oamenilor cred că o dorinţa este suficientă pentru a se produce schimbarea. Ca de exemplu în cazul unei noi relatii, când fluturașii din stomac sunt confundați cu iubirea.  Da, scânteia este suficientă pentru a declanşa focul. Scânteia pe care o dă bujia în motor aprinde combustibilul, însă  este nevoie de mai mult de atât pentru a ajunge la destinație.

După ani de încercări şi teste, eşecuri şi multe, multe frustrări, am identificat câţiva paşi pe care astăzi îi fac ori de câte ori îmi propun ceva. Iată cam cum arată aceştia.

 

1. Ce vrei?

Primul pas este să identifici clar ce vrei şi să îl descrii în detaliu. Aici intervine ceea ce se numeşte creaţie, moment în care ai posibilitatea să îţi laşi sufletul să cânte şi mintea să zburde. Pune pe hârtie ce şi cum îţi doreşti să fie, conturând forma pe care o va avea ceea ce vei obţine. Este ca şi cum te-ai afla în faţa planșei şi ai desena maşina visurilor tale. Cum vrei să arate?

2. De ce ?

Oricare ar fi motivul pentru care îţi doreşti acel ceva, este important să ştii „De ce?”. Această mică întrebare ascunde în ea o mare putere, pe care puţini o cunosc. În engleză sună mai bine: „you must have a why that make’s you cry” . Acest „De ce” este combustibilul care te va alimenta ori de câte ori vei avea senzaţia că ai obosit. Este ceea ce te va face să te ridici atunci când totul pare să fie în zadar.

3. Aşteptări realiste

Cu toţii ne dorim ca totul să se îndeplinească repde şi cu minimum de efort, însă arareori se întâmplă exact aşa cum am planificat. Este necesar să iei în calcul faptul că legile lui Murphy funcţionează şi aşa cum spune una dintre ele „când un lucru merge prost, fii sigur că poate merge şi mai prost”. De aceea, este bine să nu te avânți cu capul înainte şi să crezi că va fi floare la ureche, pentru că vei fi dezamăgit, în cele mai multe din cazuri. Dacă ţi-ai programat ca un lucru să se întâmple în 3 luni, aşteaptă-te ca acesta să dureze chiar şi dublu.

4. Ce vei da la schimb?

Da, trebuie să plăteşti cu ceva, pentru că nimic nu este gratis. Nu vei plăti în bani, dar cu siguranţă vei plăti cu ceva. La ce vei renunţa pentru a duce la îndeplinire ce ţi-ai propus?

De exemplu, moneda de schimb poate fi timpul. Va fi nevoie să renunţi la timpul petrecut în faţa televizorului pentru a merge la sală? Sau la jocurile pe calculator pentru a citi o carte care te ajută să îţi dezvolţi noi abilităţi? Vei renunța la orgoliu pentru ca relația să meargă?

Trebuie să fii dispus să plăteşti cu ceva, asta e clar, altfel nu va funcţiona.

5. Detaşarea de rezultat

Ştiu că este aproape imposibil să faci acest lucru fără antrenament, dar se poate. Trebuie să înveţi să gândeşti global fără să te ataşezi emoţional de rezultate, şi să acţionezi local,, implicându-te 100%. Adică, să ştii unde vrei să ajungi cu mintea, dar cu emoţiile să fii în momentul prezent.

6. Efort constant

Oricât de mult ne-am dori să fie altfel, nimic nu se poate realiza fără efort. Dacă ţi-ai propus ceva, trebuie să fii dispus să faci în fiecare zi câte puţin, într-un ritm susţinut, conform planului pe care l-ai pus pe hârtie. Mai mult, trebuie să înveţi să faci acest lucru cu entuziasm de fiecare dată, reiterând acel „De ce” ori de câte ori simţi că nu ai chef. Adică, adu-ţi aminte de ce ai început şi continuă.

 

Pare greu? Da, la început este. Voi repeta acelaşi lucru pe care l-ai mai auzit de multe ori: bicicleta se menţine în echilibru doar atâta timp cât roţile se învârt. Este nevoie de antrenament, de repetiţie, de practică asiduă, însă şi satisfacţia este pe măsură.

Aşadar, dacă vrei să ai un 2016 de pomină, sper ca informaţiile de mai sus să te ajute să îl obţii.

 

Spune-le si prietenilor:
0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

PaulAvram.ro ©2019 - Toate drepturile rezervate.

Mentenata Web: WPhosting.ro

sau

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?