skip to Main Content

Stoc epuizat*

 

Detox Sufletesc

Mi-au fost necesari aproximativ 30 de ani pentru a ajunge în acest punct, cel în care m-am decis să scriu cartea pe care o ții în mâini.

De-a lungul acestor ani, am testat șiverificat personal multe dintre metodele știute și folosite pentru transformarea ființei.

Unele mi s-au potrivit mănușă, altele nu, dar le-am testat în aceeași măsură. Fiecare dintre ele a adus un plus, ajutându-mă să înțeleg mai bine ce înseamnă mecanica internă și modul în care funcționez. Pe măsură ce am înaintat, înțelegerea s-a rafinat și s-a sedimentat, iar această carte este nimic altceva decât produsul.

Așadar, dacă te aștepți să găsești ceva miraculos, dă-mi voie să îți spun că nimic din ceea ce scriu nu este nou. De mii de ani se spun aceleași lucruri în diverse forme, în funcție de cel care le-a experimentat. Diferența o face practica, iar înțelegerea este strict personală. Cum spunea Khalil Gibran: „Adevărul a lăsat multe uși deschise prin care căutătorii să poată intra“.

De aceea se spune că ar trebui să fie tot atâtea religii câți oameni există: pentru că înțelegerea trebuie să fie strict personală. Este ceea ce Maeștrii Zen au spus tot timpul: „Eu îți arăt luna, tu nu îmi mânca degetul!“

Fiecare dintre noi este unic sub toate aspectele, chiar dacă, aparent, acest lucru nu e valabil. Corpul pe care îl ai pare să fie la fel cu al celor din jurul tău, dar nu este deloc așa. Respiri altfel, mergi altfel, gândești altfel, simți altfel decât toți cei din jurul tău.

La fel și înțelegerea: este unică, îți aparține în totalitate. Dacă este împrumutată, va fi doar povară, atârnând precum un bolovan pe care îl cari după tine până obosești. Îți recomand să treci dincolo de cuvinte și să încerci să pui în practică ceea ce citești, astfel încât să verifici pe propria piele ce spun.

Unele dintre metode ți se vor potrivi, altele nu, dar ceea ce contează, repet, este practica. Transformă-te în om de știință, caută să verifici pe propria piele, iar eforturile îți vor fi răsplătite cu propria înțelegere pe care nu ți-o va putea lua nimeni.

Chiar dacă nu este scrisă nicăieri, este scrisă în pro-pria ta ființă, iar asta este mai mult decât suficient. Însuși Dumnezeu, dacă ar veni să conteste ceea ce experimentezi, nu ar putea să o facă tocmai pentru că asta ar însemna să se conteste pe Sine, cel care creează infinitul în miliarde de forme fără să se repete.

În acest context, înainte de a trece mai departe, te rog să îți rezervi puțin timp pentru a medita asupra acestei întrebări:

„Ce cred că știu?“

Nu contează cât timp îți va fi necesar, important este să o lași să pătrundă în tine și să dizolve știința împrumutată. Atunci când va veni răspunsul, și răs-punsurile nu vor fi puține, vei ști care este cel corect pentru tine.